Papoušek královský

www.papousek.fun – papoušek královský-king parrot

Papoušek královský (Alisterus scapularis) obývá subtropické lesy na východním pobřeží Austrálie a přilehlá pohoří. Tento druh popsal v roce 1816 Lichtenstein. Tito papoušci se vyskytují v párech nebo hejnech čítajících maximálně desítku kusů. Vyskytují se ve společných hejnech s roselami Pennantovými a kakaduy žlutočečelatými, zvláště mimo hnízdní období. Ojediněle se s nimi můžeme setkat i v blahovičníkových křovinách, spíše ho ale po- tkáme v kulturní krajině parků a zahrad. Papoušci dosahují velikosti 44 cm.Tato trocha systematiky není jen tak nějaká nezáživná skládačka, nám chovatelům pochopení příbuznosti jednotlivých druhů papoušků umožňuje správně pochopit spoustu věcí, mimo jiné i z etologie. To vše pak lze využít při stanovení správných technologií chovů jednotlivých druhů a v případě problémů mít možnost porovnat zkušenosti byť u vzdálenějších příbuzných druhů.Navíc jsem zde záměrně použil toto vysvětlování systematiky, aby si chovatelé uvědomili, že není australský papoušek jako australský papoušek. Nelze pro to dlouhodobě úspěšně dělat chov, který je  založen  na  uniikovaných  voliérách  s identickými podmínkami a krmením, a umístit tam například králováky, červenokřídlé, nádherné, pestré rosely, zpěváky, neofémy a latamy, a tvářit se, že je vše ok.

Královští papoušci mají výrazný pohlavní dimorismus. Samci jsou jasně červeně zbarveni na hlavě, krku a spodní straně těla. Jejich záda a křídla jsou zelená, zadek a ocas modrý. Duhovky očí mají žluté. Většina samců má na křídlech světlou podlouhlou skvrnu, ale není to spolehlivý znak. Mohou jí mít i některé samice, naopak mnohým samcům chybí, či je téměř neznatelná. Končetiny s prsty jsou stejně jako u samic šedé. Zobák samiček je rovněž šedý, kdežto u samců převážně červený s černými okraji. Samice má celé tělo zbarvené zeleně, prsa malinko načervenalá. Mláďata jsou stejná jako u samic, jen trochu bledší a menší. Při prvním pelichání se u samečků objevují první červená peříčka. Plného vybarvení i pohlavní vyzrálosti dosahují ve třech letech. Některé samičky dospívají však dříve. I když jsou papoušci mnohdy schopni vyhnízdit i dříve než ve třech letech, neměli bychom jim to dovolit. To, že to mnoho chovatelů nerespektuje, má mimo jiné za následek, že mnoho jedinců současné populace v chovech si o těch 44 cm může nechat jen zdát.

Jako velká většina australských papoušků i papoušek královský výborně vzdoruje mrazu a v našich zeměpisných šířkách je úspěšně chován ve venkovních celoročních voliérách. Dlouho nebyl v našich chovech příliš rozšířený, hlavně pro vyšší náročnost jeho odchovu. Nyní se tento druh rozšiřuje a stále častěji jej můžete spatřit v chovech mnoha chovatelů. Odolný k mra- zu skutečně je, ale pozor  na vhodná bidla a parkosy ve voliérách, papoušci by měli mít možnost schovat nohy do peří. Neboť pokud jim to nedopřejeme, dochází často k omrzlinám drápků a prvních článků prs- tů. Ideální je mrazu prostý zálet s tím, že můžeme papoušky celoročně vypouštět do venkovní části.

Pro královské papoušky je doporučována voliéra minimálně 4 metry dlouhá. V podstatě čím větší, tím lepší, jedná se   o vynikající letce. Pokud máme tento druh jako domácího mazlíčka, měl by mít klec s rozměry alespoň 70 × 60 × 80 cm. Pokud však bude mít  tuto  klec, je nutné  počítat s tím, že papoušek bude potřebovat dlouhodobý každodenní prolet mimo klec. Dovoluji si podotknout, že to není ideální druh pro tento účel, existují mnohem vhodnější druhy pro ochočení.

Rozměry hnízdních budek pro tyto papoušky jsou doporučovány větší, hlavně vysoké. Velmi vhodné jsou používané prkenné budky či kmeny ve tvaru obráceného L, vysoké alespoň 170 cm, se základnou cca 35× 40 cm. Mají tu výhodu, že do budky ne- proniká světlo a samice není rušena mnoh- dy agresivním samcem. Na dně by měla být chovatelem zhotovená hnízdní prohlubeň. Ve svislých typech se připevňuje do vnitřní strany pod otvor žebříček z pletiva nebo z dřevěných latěk, který papouškům usnadňuje   přístup   do  budky   a  zamezí rozbití snůšky. Nebo můžeme budku zavěsit šikmo pod úhlem 45 stupňů. Vyšší typ hnízdních budek musí mít v dolní části zhotovený kontrolní otvor pro snadný přístup při kontrole snůšky. Ve své domovině páry hnízdí nejčastěji v dutinách eukalyptových stromů, které si papoušci nalézají už „vykotlané“, a které si následně upravují. Podle údajů australských ornitologů jsou papoušci  schopni  hnízdit  v hnízdní dutině hluboké i několik metrů. Jako vystýlka jim slouží štěpky vznikající  při úpravě kotliny. Řada současných párů je schopná vyhnízdit i v nižších budkách, ale statisticky je dokázáno, že úspěšnost hlubokých dutin je mnohonásobně větší.

Papoušek královský se může chovat ve skupině pouze mimo dobu rozmnožování, ale i tak doporučuji ptáky umístit na- jednou do neznámé voliéry. Celoročně se tolerují například s bažanty, na jiné druhy papoušků budou zcela určitě útočit. Je to ideální pták pro párový chov, výjimkou jsou samozřejmě rozlehlé haly či pavilony zoologických zahrad a parků.

Tok papoušků královských začíná stejně jako u většiny venku chovaných australských papoušků, po ustálení teplot na jaře. Počátek toku poznáme tak, že se sameček začne hlasitě ozývat, začne samici krmit a po cca 10–14 dnech můžeme očekávat snůšku. Papoušci kladou snůšku o 3–5 vajíčkách, na kterých sedí samice po dobu 20–24 dní. Necháváme je hnízdit jednou za rok. Pouze při ztrátě první snůšky, rozbití, či odebrání, přichází druhá snůška. Vejce snáší v pravidelných intervalech, jako většina australských papoušků jedno vejce obden. V těchto intervalech se také po uplynutí tří týdnů začnou klubat mláďata. Ta jsou po- sléze dokrmována oběma rodiči ještě přibližně pět týdnů. V prvních dnech po vylíhnutí samice neopouští hnízdní dutinu. V tuto dobu chodí krmit samec samici k otvoru hnízdní dutiny, posléze začne i on krmit mláďata v hnízdě. Mláďatům se ve 12 dnech otevírají oči, v 16 dnech raší brčka v křídlech, po 40 dnech opouští hnízdní dutinu a jsou nadále dokrmována oběma rodiči.

Papoušky královské  krmíme  směsí slunečnice, ovsa, pšenice, kardi, semence, kukuřice a dalších středně velkých semen, v chovné sezóně namočené a naklíčené. Nedílnou součástí jejich krmné dávky musí být různé druhy ovoce a zeleniny, jež rádi konzumují – hroznové víno, jablka, hrušky, višně, třešně, mrkev, červená řepa, římský salát, čínské zelí, z přírody je možno podávat pampelišky, ptačinec, šípky, jeřabiny atd. V ob- dobí rozmnožování se ptákům podává vaječná míchanice s nasekanou kopřivou a mrkví, obohacená o minerály a vitamíny. Krmivo určené pro mláďata musí být skutečně výživné, mladí tohoto druhu vykazují enormní přírůstky,   a v případě málo kalorického krmiva nastávají potíže v podobě měknutí kostí a následných deformací nohou a  kloubů.  V  zimním  období  papouškům  do  krmení  přidáváme   krmiva s vyšším obsahem tuku v případě, že papoušky zimujeme  venku.  Mně se osvědčil i rybí tuk.  V období mrazů samozřejmě nepodáváme ovoce a zeleninu, tu můžeme nahradit vyšší frekvencí podávání okusů (například jehličnany,

autor:Ladislav Žoha

Gallery
136 276 390 www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun lori15 lori21 lori142 www.papousek.fun www.papousek.fun SI_P7_1 61b 104b parrot_mutation291 www.papousek.fun www.papousek.fun - papoušek královský-king parrot www.papousek.fun - papoušek_červenokřídlý www.papousek.info www.papousek.info www.papousek.info www.papousek.info www.papousek.info www.papousek.info www.papousek.info www.papousek.info www.papousek.info www.papousek.info