Agapornis šedohlavý

Tento vzrůstem malý, ale vzácný papoušek pochází z Madagaskaru. Obývá pobřežní lesy, vyskytuje se v koloniích. Agapornis šedohlavý(Agapornis canus)je jediným druhem z agapornisů, kterýse nevyskytuje přímo v kontinentální Africe. Živí se drobnými semeny a ovocem.

Vedle druhu Agapornis canus canus se vyskytuje i jeden jeho poddruh,Agapornis canus ablectaneus. Tento poddruh je od původního menší a tmavší. První písemné zmínky o tomto druhu jsou zaznamenané z roku 1788 a pochází od Johana Friedricha Gmelina. Do Evropy se agapornis šedohla výdostal v roce 1860. Mohli ho vidět návštěvníci ZOO v Londýně. V 19. století se dostali do Německa. V Evropě se jeho chov ale příliš nedařil. Odchycení ptáci byli plaší a nesnášeli uzavření. Nedostali ani vyhovující potravu a ni zdejší klima jim nevyhovovalo. O prvním vydařeném odchovu referoval německý chovatel Dr. Karl Russ v roce 1872.
Délka tohoto agapornise je 13–14 cm, hmotnost 25–30 g. Je známý jako nejmenší agapornis. Pohlaví ptáků se dá rozlišit už v budce.

Samec má hlavu a hruď světlešedou, břicho a ocas světle zelené,zobák bílý.
Samice má celé tělo světle zelené,tmavě zelené jsou pouze křídla.Pod očima má šedý odstín, zobák je hnědošedý.
U obou pohlaví je zajímavé podlouhlé ocasní peří, které má žlutočernozelené zbarvení.

Povaha a podmínky

Agapornis šedohlavý je velmi pohyblivý a plachý pták. Pokud není zvyklý na přítomnost člověka, usadí se na pro něj nejbezpečnějším místě ve voliéře a při tom vydává zvláštní zvuky. Tento druh vyniká i neobvyklým pachem. Můžeme je chovat v prostorné voliéře, ale i v menší kleci. Nevýhoda velké voliéry je, že tohoto malého ptáka budeme ve velkém prostoru sotva vidět. Ale také v malé kleci musíme udělat místo, kde se může schovat. Nemá rád chlad, resp. nízké teploty, a je citlivý i na průvan. Proto by chom jej měli zimovat ve vytápěné místnosti, kde by teplota neměla klesnout pod 20 °C.

Hnízdění
Agapornisové šedohlaví nepatří mezi papoušky, které bychom mohli snadno chovat. Jejich chov se proto nedoporučuje začátečníkům. Odchov se již podařil i ve voliéře, kde byli vysazené rostliny. U mě se osvědčila i bednová klec. Samice nestaví velké hnízdo, na dno budky dává jen roztrhané listí, vajíčka snáší každý druhý den. Klade 5–6 vajec a na snůšce sedí výlučně samice. Samec jen málokdy chodí do budky, ale později pomáhá při odchovu. Mláďata se líhnou po 21 dnech a budku opouštějí po 6 týdnech a rodiče je krmí ještě následující dva týdny.

Potrava
Krmíme je drobnými semeny, naklíčeným zrním a senegalským prosem, které mají velmi v oblibě. Já používám krmivo pro andulky, ze kterého si vybírají jen určité druhy prosa. Vždy jim nabízím i strouhanoumrkev, jablko, vařená vajíčka, i čerstvé listy pampelišky. Ptáci by měli mít vždy k dispozici i sépiovou kost. Pro úspěšný chov máme dát pozor i na stálý přísun minerálů, především vápníku, protože samice to potřebu-je k tvorbě vajíček. Jsem zvyklý dávat na dno klece i směs písku a gritu a ptáci si mohou vybírat minerály.

Mutace
Tento druh agapornise zatím nemá žádné mutace. Důvodem může být i náročnější chov. Sice v USA již zaznamenali jednu v Čechách a v Belgii.

Gallery
23-–-kopie 29 www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun www.papousek.fun lori85 parrot_mutation223 OLYMPUS DIGITAL CAMERA 100_0044 parrot_mutation76 www.papousek.fun 207b parrot_mutation198 www.papousek.fun www.papousek.fun - papoušek_červenokřídlý www.papousek.info www.papousek.info www.papousek.info www.papousek.info www.papousek.info www.papousek.info www.papousek.info www.papousek.info www.papousek.info www.papousek.info www.papousek.info